NASZ PATRONAT - DZIEŃ KUCHNI POLSKIEJ

mrot-patronat-dzien-kuchni-polskiej-1Tysiące ludzi spotka się ponownie na największym polskim przyjęciu urodzinowym by radośnie świętować jubileusz. Urodziny Polski - Narodowe Święto Niepodległości, bo ten szczególny w polskim kalendarzu dzień można potraktować właśnie jako urodziny Rzeczpospolitej i podobnie jak urodziny najbliższych biesiadnie obchodzić. Nie bez znaczenia dla popularności pomysłu pozostaje fakt, że zwykle energetyczna polska kuchnia wydaje się szczególnie odpowiednia na jesienne, listopadowe chłody.


„Dzień Kuchni Polskiej” jest od sześciu już lat uzupełnieniem oficjalnych obchodów Narodowego Święta Niepodległości. To pomysł na prywatny i całkowicie osobisty wymiar świętowania 11 listopada. Świętowania polskiej niepodległości poprzez udział tego dnia w uroczystym, urodzinowym, polskim obiedzie poza domem, w jednej z restauracji uczestniczących w akcji.

„Dzień Kuchni Polskiej” to niedochodowe przedsięwzięcie społeczno-kulturalne zainicjowane przez płockiego działacza społecznego Cezarego Supła, które w myśl maksymy „przez żołądek do serca” popularyzuje z okazji Narodowego Święta Niepodległości rodzime tradycje kulinarne i obyczajowe - elementy polskiego dziedzictwa kulturowego.

„Dzień Kuchni Polskiej” to swoisty ruch społeczny koordynowany przez Fundację Vivat Polonia!, a współtworzony przez kawiarnie i restauracje, które przyłączając się do przedsięwzięcia przygotowują specjalnie na ten dzień menu składające się z dań kuchni polskiej często w świątecznych, czyli niższych od oferowanych na co dzień, cenach.

Udział w akcji jest dla restauratorów bezpłatny. Brak jakichkolwiek kosztów pozwala na obniżenie cen specjalnych potraw kuchni polskiej w tym dniu. Wielu restauratorów traktuje swój udział w akcji, jako niemal patriotyczny obowiązek. W przeciągu sześciu lat pomysł, na który, w przededniu 11 listopada 2011 roku, dało sie namówić kilka lokali zlokalizowanych przy jednej ulicy, rozrósł się do akcji o zasięgu międzynarodowym. Inicjatywa, która zrodziła się jako lokalne przedsięwzięcie wzbudziła zainteresowanie w różnych miejscach Polski i poza jej granicami.

Zainteresowanie taką formą świętowania potwierdza, że warto rocznicę odzyskania niepodległości traktować, jako okazję do spotkań w szerszym niż tylko rodzinne grono. Niepodległość Rzeczpospolitej jest przecież wspólnym dziełem osiągniętym nie w rodzinnym zaciszu, a dziełem zbiorowym wielu pokoleń Polaków bez względu na ich poglądy polityczne, czy wyznanie. Świąteczne spotkanie przy stole, jest na wskroś polskie. Przez wieki Polaków gromadził właśnie stół, miejsce polskiego biesiadowania, miejsce szczególne dla polskiej rodziny i polskiej gościnności, a kuchnia polska to przecież jedna z naszych narodowych tradycji.

Przyłączyć się do akcji można kontaktując się z Fundacją Vivat Polonia!

tel. 504 297 611, e-mail: Ten adres pocztowy jest chroniony przed spamowaniem. Aby go zobaczyć, konieczne jest włączenie obsługi JavaScript.

Listę restauracji uczestniczących w akcji, przygotowane na "Dzień Kuchni Polskiej" menu oraz najświeższe informacje można znaleźć na www.facebook.com/DzienKuchniPolskiej oraz www.DzienKuchni.pl



mrot-patronat-dzien-kuchni-polskiej-2
Źródło i zdjęcia : materiały prasowe