Lokale gastronomiczne ruszają 18 maja

mrot-uruchamianie-restauracji-food-1050813-pixabayPotwierdzono oficjalnie, że uruchomienie lokali gastronomicznych nastąpi 18 maja. Gość będzie mógł zjeść posiłek w restauracji, kawiarni, barze, a także w centrum handlowym (w wydzielonej przestrzeni gastronomicznej), zarówno na sali, w środku, jak i w ogródku restauracyjnym.


Pełne otwarcie branży gastronomicznej musi odbyć się pod warunkiem przestrzegania ścisłych wytycznych sanitarnych, które zapewnią bezpieczeństwo i obsłudze, i klientom.
Wśród wymogów i zaleceń dla gastronomii są m.in.:

• limit osób w lokalu (na 1 osobę musi przypadać co najmniej 4 metry kwadratowe);
• dezynfekcja stolika po każdym kliencie;
• zachowanie 2 m odległości między stolikami. Blaty mogą być odsunięte od siebie o 1 m pod warunkiem, że stoliki oddzieli się dodatkowo przegrodami o wysokości minimum 1 m ponad blat stolika;
• zachowanie dystansu 1,5 m od gości siedzących przy osobnych stolikach;
• noszenie maseczek oraz rękawiczek przez kucharzy oraz obsługę lokalu gastronomicznego. Goście restauracji mogą zdjąć maseczki, jeśli siedzą już przy stolikach.

Przypomnijmy, że w II etapie odmrażania gospodarki otwarte zostały juź hotele.

Więcej informacji: https://www.gov.pl/web/koronawirus/3etap



mrot-uruchamianie-restauracji-food-1050813-pixabay

Zdjęcie: Pixabay
Źródło: www.WaszaTurystyka.pl