ZWYCIĘZCY KONKURSU NASZE KULINARNE DZIEDZICTWO – SMAKI REGIONÓW

Zakończył się wojewódzki etap konkursu Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów. W jubileuszowej edycji konkursu organizowanego przez Samorząd Województwa Mazowieckiego uczestniczyli producenci żywności tradycyjnej z całego Mazowsza.

Ideą konkursu jest ochrona i zachowanie dziedzictwa kulinarnego regionów poprzez wyszukiwanie potraw i produktów żywnościowych wytwarzanych w gospodarstwach domowych lub przez lokalne podmioty gospodarcze. Również tegoroczna edycja konkursu doskonale się do tego przyczyniła. Jak co roku finał regionalny został objęty honorowym patronatem Marszałka Województwa Mazowieckiego.

W kategorii Produkt wpłynęło 35 zgłoszeń, a w kategorii Potrawa zakwalifikowano 4 drużyny. Ostatecznie komisje w obu kategoriach miały bardzo trudne zadanie. Wszystkie dostarczone do oceny produkty i potrawy charakteryzowały się głęboką tradycją zakorzenioną w kulturze regionu i podzielone były na kategorie:
– produkt regionalny pochodzenia zwierzęcego;
– produkt regionalny pochodzenia roślinnego;
– napój regionalny;
– inny produkt regionalny;
– część gastronomiczna.

Spośród dostarczonych komisja nagrodziła 11 produktów i przyznała 8 wyróżnień.

Zwycięskie produkty to:
– kiełbasa swojska z Karniewa (pow. makowski) z firmy Wyrób Wędlin Tradycyjnych Adam Węgłowski,
– żółty ser Gąsiorowski od Joanny Dyga z Białej Tynki (pow. legionowski)
– mleko w proszku z Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Siedlcach,
– miód nektarowo-spadziowy od Bogny Kijewskiej-Milewskiej z Pasieki Miodomilowy Las,
– powidła śliwkowe z miodem od Renaty Rudolf z Gospodarstwa pasiecznego „Księżycowa pasieka”,
– sos pomidorowy słodko-kwaśny od Anny Goliszewskiej z Gospodarstwa agroturystycznego „U Ani”,
– olej konopny tłoczony na zimno od Krzysztofa Kowalskiego z Gospodarstwa Produkcyjno-Handlowo-Usługowego „KOWALSKI”,
– tort owocowy od Jadwigi Wołynik,
– Napój Bazyliada z Koła Gospodyń Wiejskich w Niemojkach (pow. łosicki),
– miód pitny „Trójnik Urzecki” od Renaty Rudolf z Gospodarstwa pasiecznego „Księżycowa pasieka”,
– ciasto drożdżowe z kruszonką Zając w Kapuście z firmy Zając w Kapuście A.M. Brońka Wyrób Ciasta Drożdżowego.

Wyróżnienia w kategorii produktowej zdobyły:
– pasztet indyczy od Małgorzaty Kwiatkowskiej,
– twarożek Pogorzelski od Agnieszki Piętki – Swojskie wyroby mleczne,
– miód nawłociowy od Renaty Rudolf z Gospodarstwa pasiecznego „Księżycowa pasieka”,
– ocet z dzikich jabłek i owoców róży od Grzegorza Paczewskiego,
– syrop buraczany z Iłowa od Andrzeja Ciołkowskiego i Tomasza Ciołkowskiego,
– nalewka Sekretna malwa od Haliny Nałęcz,
– Sodziaki od Teresy Krzyczkowskiej,
– Koza prostyńska od Marty Deniszewskiej z Gospodarstwa agroturystycznego „Kozie Sioło” w Prostyni.

GASTRONOMIA

W kategorii gastronomia zwyciężyło Koło Gospodyń Wiejskich w Niemojkach, które przygotowało Zupę letnią ogórkową oraz Serowniki słowiańskie.
II miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich w Cząstkowie Polskim za Czosnowski barszcz z królika oraz Królewski comber.
III miejsce zajęło Koło Gospodyń Wiejskich „Goździczanki” w Goździku za Barszcz szczawiowy z jajkiem od zielononóżki i kleksem kwaśnej śmietany oraz Kotleciki gryczane na marchewce z chrzanem sosem grzybowym podlane.

Na wyróżnienia w kategorii gastronomicznej zasłużyło: Koło Gospodyń Wiejskich Pogorzelanki za Pyzę pogorzelską z buraczki na zimno z jabłkiem.

Dodatkowo Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła 2021”:
– w kategorii produktowej: Salceson czosnkowy z Karniewa, Kwas z buraków czerwonych, Smalec ze Świni Złotnicka Biała, Miód pitny „Trójniak Urzecki”;
– w kategorii gastronomia: Zupę letnią ogórkową oraz Serowniki słowiańskie.

Zdjęcie: Grzegorz Żak/Mazovia.pl

Źródło i grafika: Mazovia.pl